Головне меню

Подати звернення

Як захистити овочеві та кормові культури від медведки (капустянки)

 Агрокліматичні умови першої та початку другої декади травня, характеризувалися холодною та дощовою погодою. Проте достатня кількість опадів позитивно вплинеукукукеку33332454ййц на висадку розсади у відкритий ґрунт. В таких ситуаціях завдання убезпечити оздоровлення рослин та захистити їх від поїдання шкідниками є доволі складним.
 Серед багатьох шкідників, великої шкоди завдає медведка звичайна. Пошкоджує фактично всі овочеві, кормові культури, найбільше заселяє городи та дачні ділянки. Вони виїдають висіяне насіння, підгризають коріння, у коренеплодах овочевих культур і бульбах картоплі, шкідник виїдає великі порожнини. Медведка веде підземний спосіб життя і лише інколи з’являється на поверхні. Живиться також багатьма ґрунтовими безхребетними, в тому числі шкідливими комахами та дощовими черв’яками.
 Для того, щоб знищити шкідника, зосередьте зусилля не на відловлюванні медведки, а на створенні умов, несприятливих для її розмноження.
 Для цього в період яйцекладки (закінчення травня – початок червня) двічі-тричі розпушують грунт на глибину 10-15 см. Обов’язково зруйнуйте відкриті нори та знайдені гнізда.  Згубні для шкідника є прополювання та глибоке розпушування. Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими заходами.

Заходи боротьби.
• В разі загрози пошкодження розсади овочевих культур медведкою, коріння розсади перед висадкою в грунт витримати в суспензії актари (1,5-2 гр. розчинених в 10 л води), або препарату престиж (100 мл/ 10 л води); Якщо не провели замочування розсади, то можна провести полив цим розчином.
• Застосовують приманки з інсектицидів. На 1 кг. відвареної кукурудзи або пшениці додають до 30 мл. нерафінованої олії та 3 упаковки по 1,4 г препарату Актара в.г.. Приманку заробляють у грунт на глибину 2-3 см.
• Відлякують шкідника розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки, які час від часу замінюють на свіжі, а також посіяні або висаджені чорнобривці, контакту з якими медведка уникає .
• З хімічних препаратів є готові приманки такі як Рембек, ВГ (3,0-7,0 г/м2); REM, ГР (АнтиМедведка) 3-7 г/м2 та інші дозволені до використання.

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук