Головне меню

Подати звернення

Борщівник Сосновського та методи боротьби з ним

   Борщівник Сосновського – це багаторічна рослина родини зонтичних з 2-річним циклом розвитку. 08.04.24 1Рослина в перші роки не видає пагона, росте в вигляді листя в кущі та збільшує кореневище, на 2-3 рік з’являється трубчатий пагін із декількома суцвіттями. Перецвівши, рослина гине. Скошена рослина, яка не відцвіла, дає пагін на наступний рік, і може жити протягом багатьох років допоки не відцвіте.

  Розмножується переважно насінням. Воно легко поширюється з допомогою вітру і води, проростає неодночасно. Деяке насіння борщівника може проростати через 5-6, або навіть через 12-15 років. Одна рослина може давати 15-20 тисяч життєздатного насіння. Борщівник – морозо - і холодостійка рослина (під снігом витримує морози до -40°С), добре витримує приморозки до - 10°C і спеку до +37°C. Витримує затоплення до 30 днів. Вимогливий до світла, погано переносить затінення та покривні посіви. Борщівник має алелопатичні (пригнічує ріст і розвиток) властивості і здатний витісняти місцеві види рослин, включаючи хвойні дерева.
  Борщівник Сосновського утворює загрозливі зарості на берегах річок і потічків, узбіччях доріг. Він поширений також на деградованих пасовищах і покинутих полях, пустирях, сміттєзвалищах, часто росте у населених пунктах у парках і навіть, на клумбах.
  Методи боротьби з борщівником Сосновського.
  Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років.
  Плоскорізний обробіток – підрізування коренів на глибині 5-10 см.
  Косіння після періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого косіння. Скошування тільки один раз в середині цвітіння лише сприятиме подальшому розмноженню рослин.
  Обрізування квіток у період бутонізація-початок цвітіння.
  Спалювання насіння борщівника саме в період його дозрівання.
  Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати – рано навесні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки.
  Якщо зрубати вище – на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.
  Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату з додаванням гербіцидів з діючою речовиною 2,4 Д та її похідними, з обов’язковим додаванням прилипачів та інших дозволених, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».
  За даними Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, ефективною є бакова суміш гербіцидів: Зернодар в.г. (д.р. трибенуронметил 750 г/кг) з нормою витрати препарату 0,04 кг/га + Чистопол в.р.к. (д.р. ізопропіламінна сіль гліфосату 480 г/л) з нормою витрати препарату 10 л/га + Хлібодар с.е. (д.р. 2,4 Д етилгексиловий ефір 596 г/л метсульфурон-метил 6 г/л) з нормою витрати 1,5 л/га + ПАР Корона р. (д.р. фосфат ефір 30%) з нормою витрати 0,4 л/га.
  Слід зазначити, що проведення обробки рослин гербіцидами на початку дозрівання насіння є менш ефективним. Часті та інтенсивні обробки будуть ефективними для генеративних рослин, починаючи з моменту розвитку генеративного пагона і лише до початку цвітіння. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника.
  Не рекомендується!
  Скошувати борщівник в період закінчення цвітіння і початку зав'язування плодів, тому що це не матиме ефекту, якщо тільки скошені рослини не будуть знищені відразу після скошування.
   Залишати скошений борщівник покинутим на місці. Навіть насіння у фазу воскової стиглості борщівника здатне дати сходи.
  Скошування борщівника у період осипання насіння з рослин, особливо у вітряну погоду.
  Восени виконувати оранку на полях, зарослих борщівником, бо це буде сприяти нагромадженню насіння в грунтi.

  Зважаючи на те, що при контакті борщівник Сосновського спричиняє опіки, – всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.
  При роботі із засобами захисту рослин необхідно дотримуватися загальноприйнятих Державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої безпеки.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук