Головне меню

Подати звернення

Що таке ботулізм та як його уникнути

  Харчовий ботулізм – це харчове отруєння, яке виникає внаслідок вживання в їжу небезпечних 28.06.24 1харчових продуктів та без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті.
  В минулому році від харчового ботулізму потерпіло п’ять мешканців Прикарпаття. Всі випадки були пов’язані з вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення.

  В 2024 році в області випадки харчового ботулізму не реєструвалися, проте в інших областях кількість таких випадків зросла.
  Потрібно пам’ятати, що симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту.
  Основні прояви захворювання: слабкість, запаморочення, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в важких випадках – зупинкою дихання.
  Щоб захистити себе та своїх рідних від ботулізму потрібно:
  - не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках та в мережі інтернет, яка була виготовлена невідомими операторами ринку чи в домашніх умовах;
  - купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  - при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
  - для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування харчові продукти;
  - сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
  - швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  - суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  - домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  - не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
  - рекомендуємо вживати консерви лише промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.
  У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Гаряча лінія

Пошук