Головне меню

Подати звернення

Випадок африканської чуми свиней в Київській області

   Відповідно до інформації (Про виділення ДНК вірусу африканської чуми свиней) Головного 24.06.24 1управління Держпродспоживслужби в Київській області в одному з свиногогосподарств Кагарлицької МТГ Обухівського району Київської області зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней.

  При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу (від 2 трупів свиней) Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС), звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 16.06.2024 № 006311 п.м./24.
  З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісій, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зони захисту та нагляду.
  В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 за № 432/30300.
  Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеною територією.

  Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних правил:
  - утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
  - обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  - при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;
  - не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
  - не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  - не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
  - не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
  - не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
  - ретельно і комплексно боротися з гризунами;
  - проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин.
  Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня?
  У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це територіальну державну ветеринарну установу або звернутися до територіального управління/відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
  Власники свиней, пам’ятайте – лише суворе дотримання перахованих вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та економічних збитків.

Гаряча лінія

Календар

Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Пошук