Головне меню

Подати звернення

Небезпечний шкідник – вузькозлатка ясенева смарагдова

   Вузькозлатка ясенева смарагдова Agrilus planipennis, також в деяких наукових джерелах 05.04.24 1ясенева смарагдова златка є небезпечним карантинним шкідником який завдає величезної шкоди ясеневим насадженням і природним ясеневим лісам.

  На даний час шкідник відсутній на території області, але в цілому є висока вірогідність розповсюдження златки в регіонах природного поширення ясену, а також в місцевостях, де його використовують в якості озеленення в міських парках і скверах.
  Щороку державними фітосанітарними інспекторами Івано-Франківської області проводяться обстеження лісонасаджень, лісосмуг та парків на виявлення цього шкідника. Так, за попередній рік проведено обстеження на загальній площі 532 га., з них частково обстеження проводились за допомогою феромонних пасток на площі 50 га. За результатами проведених обстежень шкідника не виявлено.
  У випадку виявлення Agrilus planipennis та запровадження карантинного режиму, особам забороняється:
  - переміщення необробленої деревини ясеня (в тому числі дров і тріски), виробів, зроблених з необробленої деревини ясеня, і садивного матеріалу ясеня із зараженої зони в іншу частину регульованої зони та за межі регульованої зони;
  - вирощування садивного матеріалу ясеня та інших рослин-господарів в місці виробництва, якщо це місце не перевірено на відсутність А. planipennis.

  Коротко про шкідника.
  Опис комахи. Довжина тіла дорослих жуків варіює від 7,5 до 15,0 мм, дорослої личинки – 26-32мм. Жук смарагдово-зелений із золотистим, бронзуватим або фіолетовим блиском. Жуки живляться листям у кронах дерев.
  Поширення. Велику роль у поширенні шкідника відіграють організації, що займаються озелененням і лісовідновленням, особливо лісорозсадники. Іншим імовірним шляхом інвазії є завезення комах з дерев'яною тарою безпосередньо із регіону їх природного поширення, насамперед з Китаю.
  Шкідливість. Зазвичай жуки нападають на відкрито стоячі дерева, особливо на узліссях, але рідше можуть заселяти і дерева у глибині лісу. Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори. Для виявлення ходів необхідно видалити кору з живих дерев.
  Тож закликаємо громадян та суб’єктів господарювання не бути байдужими та терміново повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в області про виявлені ознаки ураження ясеневою смарагдовою златкою продукції з деревини ясеня або ознаки розповсюдження шкідника на території виробництва, в парках та лісах.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук