Головне меню

Подати звернення

До уваги аграріїв: розроблено прогноз розвитку шкідників та хвороб сільгоспкультур у квітні 2024 року

   Календарна зима 2023-2024 років була аномально теплою. Протягом більшої 04.04.24 2частини зимового періоду перезимівля озимих культур відбувалася за відсутності снігового покриву, у мерзлоталому ґрунті та при незначній сумі від'ємних температури повітря.

  За такої нетипової зими ризиком для майбутнього врожаю є інфекційний запас грибкових хвороб та шкідників, умови для перезимівлі яких були сприятливими.
  Попередні дані фітосанітарного моніторингу свідчать про незначну загибель комах-фітофагів та задовільний фізіологічний стан переважної більшості тих, що збереглися. Подальший їх розвиток буде залежати від агрокліматичних умов і захисних заходів.
  Зокрема, плодові насадження за середньодобової температури 10оС на початку набухання-розпускання бруньок зселятимуть: яблуневий квіткоїд, сірий бруньковий довгоносик, букарки, казарки. Скрізь спостерігатиметься відродження і початок шкідливої діяльності сисних та листогризучих шкідників – попелиць, медяниць (листоблішок), кліщів, щитівок, шовкопрядів, розанової та інших видів листокруток, а також вихід з місць зимівлі та живлення бруньками і листям гусениць золотогуза, білана жилкуватого.
  За середньодобової температури 12ºС виходитимуть з-під щитків личинки яблуневої горностаєвої молі, які в молодшому віці живуть групами в мінах на листках, харчуючись їх м’якоттю, а через 10-12 днів виходять з мін і об’їдають листки зовні, опутуючи їх павутиною.
  В квітні розпочнеться залялькування гусениць яблуневої плодожерки, а через 2-3 тижні після цього – виліт метеликів. Ці явища зазвичай розтягуються в часі на тривалий період.
  За умов чергування вологих і сухих днів та температури повітря понад 7°С у фазу зеленого конусу повсюдно розпочнеться дозрівання псевдотецій і літ сумкоспор збудника парші яблуні. Муміфіковані плоди, які спостерігаються на дереві або під ним, слугуватимуть первинним джерелом інфікування збудником моніліозу.        Прохолодна волога погода навесні з температурою ≈10°С, наявністю опадів, туманів, рос, особливо під час цвітіння, сприятиме інтенсивному проявленню моніліального опіку, передусім на кісточкових культурах. У фазу розпускання бруньок під час відокремлення бутонів на пагонах і листках з’являтимуться ознаки ураження борошнистою росою.
  Для захисту яблуневих дерев від пошкоджень фітофагами і ураження патогенами на початку розпускання бруньок проводять комбіноване обприскування. Крім того, для відловлювання яблуневого квіткоїда та інших довгоносиків на основу штамбів дерев накладають клеєві пояси. 

  Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах області у квітні 2024 року можна прочитати або завантажити за посиланням. https://vetif.gov.ua/images/Prognoz_04.2024.doc

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук