Best pornstars Jamie Jackson, Tyler Nixon in Crazy Blowjob, Massage xxx clip Detention Clean Up XXX Home video of hot sex with Dasi West and her boyfriend PetiteHDPorn Tiny teen Janice Griffith fucked indian sex scandal hot desi gf fucked hard in style and riding on top of him indian cheating wife sucking husband friend in hotel room Anaar Beemar NueFliks India Porn Web Series xxx indian taboo sex move Sexy vadhina modda cheeke neighbour video xxx telugu sex
Як не захворіти на ботулізм
Харчовий ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене потраплянням в організм з їжею ботулінічного токсину та характеризується важким ураженням нервової системи. Ботулінічний токсин – це одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Найчастіше збудника ботулізму можна виявити в консервованому м’ясі, овочах, грибах, солоній і копченій рибі домашнього приготування, Характерно, що спори збудника ботулізму знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
Які симптоми ботулізму?
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі, проте можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Щоб уникнути харчового ботулізму слід:
- дотримуватися всіх правил гігієни при домашньому консервуванні;
- пам’ятати, що будь-які домашні консерви можуть бути небезпечними;
- перед вживанням таких консервів необхідно піддати кип’ятінню вміст банки протягом 15-20 хвилин;
- не вживати в їжу бомбажні консерви (зі здутими кришками);
- категорично виключити придбання на ринку і в місцях несанкціонованої торгівлі консервованих харчових продуктів домашнього виготовлення або невідомого походження (без етикеток), а також солоної, копченої і в'яленої риби, виготовленої приватними особами в домашніх умовах.
Схильність до ботулізму висока і вона не залежить від статі і віку. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, непроварені перед вживанням. Щоб попередити ботулізм та запобігти харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати страви свіжі або добре проварені, термічно оброблені продукти.
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Лікування складається з двох етапів: виведення і нейтралізація дії токсинів шляхом введення ботулінічного антитоксину та усунення патологій, викликаних токсином ботулінічної палички.
Будьте обережні при споживанні домашньої консервації, викиньте недоброякісні продукти, бо лікування обійдеться дорожче!
Довідково.
Щороку в Івано-Франківській області реєструються випадки харчового ботулізму.
В 2023 році в області було зареєстровано 3 випадки ботулізму з 5 потерпілими, в 2024 році – 1 випадок з одним потерпілим.
В травні 2025 року зареєстровано 1 випадок захворювання на харчовий ботулізм. Причиною захворювань стало вживання м’ясної консерви домашнього приготування (тушонки).