Головне меню

Подати звернення

На що потрібно звернути увагу при купівлі насіннєвого матеріалу

   Сезон реалізації насіння зернових, овочевих, кормових, квіткових у розпалі. Щоб уникнути 14.03.24 1придбання неякісного насіння, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує дотримуватись наступних правил.

  Купувати насіння лише в спеціалізованих магазинах, в яких здійснюється моніторинг та державний нагляд і можна виставити претензії і відстояти свої права у випадку придбання неякісного насіння. Не купуйте насіння на ринках з «рук», в продуктових магазинах, на «розпродажах» насіння тощо.
  Купуйте насіння сортів, яке супроводжується документами, що підтверджують гарантію якості насіння. Це – Сертифікати про сортові та посівні якості чи Довідка про сортові та посівні якості. Дані документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.
  Пакетики з насінням повинні бути промарковані. Етикетка має містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Номер партії має бути вказано на пакуванні, а дані про посівні якості цієї партії насіння має збігатись з інформацією у документах: назва підприємства, культура, сорт (гібрид), рік врожаю, номер партії, схожість, чистота, вологість, походження насіння, термін дії Сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей насіння. За умови, коли насіння власного виробництва дані про партію вказуються в Сертифікаті, що засвідчує його сортові якості.
  Нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства вся інформація на пакуванні насіння повинна наноситись українською мовою.
  Потрібно звернути увагу на строк чинності документів. Строк дії Сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці.
  Пакетик з насінням має бути виготовлений з міцного якісного паперу та охайно склеєним. При розкритті пакетика намагайтесь не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії.
  На вимогу покупця продавець повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі. Обов’язково зберігайте квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар та пакети на яких зазначено номер партії використаного насіння.

Відповідально віднесіться до вибору насіння і майбутній урожай обов’язково порадує вас.

Гаряча лінія

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Пошук