Головне меню

Подати звернення

Безпечний відпочинок та повноцінне оздоровлення дітей області влітку 2016 року

   Одним із пріоритетних завдань для Держпродспоживслужби є забезпечення повноцінного та безпечного відпочинкуvelodeti та оздоровлення дітей.                              Держпродспоживслужба як правонаступник Державної санітарно-епідеміологічної служби України з квітня поточного року приступила до виконання функцій з державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.  Держпродспоживслужба видала розпорядчі документи стосовно дотримання санітарного законодавства під час оздоровлення та відпочинку дітей у 2016 році та звернулася до керівників місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування стосовно вжиття вичерпних заходів, спрямованих на дотримання санітарного законодавства в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Читати детальніше...

Увага ! Борщівник Сосновського: загроза здоров’ю людей і довкіллю

 Останніми роками значного поширення на території області набула небезпечна шкідлива дика рослина - Борщівни?к Сосно?вського (Heracleum sosnowskyi Manden). Atopic dermatitis child
   У борщівника Сосновського дуже отруйний сік, який викликає важкі опіки у людей і тварин. І стебла, і листя, і квіти борщівнику містять фурокумарин – речовину, що різко підвищує чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщівник викликає при контакті з вологою шкірою у сонячні дні.

Читати детальніше...

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігає:

       З початком грибного сезону в нашій області щороку реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких,slide-6 а інколи навіть летальних випадків. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з'їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Читати детальніше...

Стан епізоотичної ситуації Африканської чуми свиней в Україні

porosyata-na-podvore

     Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє про те, що 24.05.2016 року в господарстві індивідуального сектору с. Могриця, Сумського району, Сумської області зареєстровано випадок африканської чуми свиней.
     Станом на 25.05.2016 року на території України в 2016 році зареєстровано 10 неблагополучних пунктів по африканській чумі свиней, в тому числі 8 домашні свині, 2 дикі свині на території Полтавської (3), Житомирської (1) Кіровоградської (1), Одеської (3), Хмельницької (1) та Сумської (1) областях. 
 

До відома операторів ринку

       До відома операторів ринку, які здійснюють виробництво,  реалізацію, та/або обіг харчових продуктів щодо забезпечення дотримання вимог  Закону України « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який набрав чинності з 20.09.2014 року.
  terreeЗгідно вимог статті 20  цього Закону  оператор ринку  зобов’язаний   розробляти , вводити в дію  та застосовувати  постійно діючі  процедури , що засновані на принципах системи  аналізу небезпечних  факторів  та контролю у критичних точках (система НАССР), а також забезпечувати належну  підготовку  з питань застосування постійно діючих процедур, що  базуються  на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
      З прикінцевих положень вимоги пункту 2 частини другої статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів"  набирають чинності для :
  -  потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року);
  -  потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 року);
  -  малих потужностей - через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 року).
      Оператори ринку в разі порушення вимог статті 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють, за невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), що тягне за собою накладення штрафу :
   - на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат,
   - на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності