Головне меню

Подати звернення

Епідситуація в Івано-Франківській області за 2016 рік

  Загальна інфекційна захворюваність в 2016 році в порівнянні з 2015 роком зросла на 23,05% за рахунок росту захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції а без грипу і ГРВІ відмічається ріст загальної захворюваності на 3,28%, проти 3,70% в 2015 році.
  Протягом року в області не реєструвались випадки захворювань на черевний тиф, паратифи, бруцельоз, лістеріоз, кліщовий енцефаліт, гемофільну інфекцію, відсутні носії токсигенних та нетоксигенних штамів дифтерії.
  В Івано – Франківській області в 2016 році склалася неблагополучна епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій. Відмічається ріст захворюваності на гострі кишкові інфекції на 15,0%. Інтенсивний показник склав 273,23 на 100 тис. населення, проти 237,52 за 2015 рік.
  Спостерігається ріст захворюваності на сальмонельоз на 75,71%, гастроентероколіти встановленої етіології на 10,57%, гастроентероколіти невстановленої етіології на 10,19%, шигельоз на 37 вип., гострий гепатит А – 24 вип.
В 2016 році зареєстровано 9 спалахів, а кількість постраждалих становить 196 осіб, в тому числі 67 дітей до 15 років, в 2015 році зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції (22 постраждалих). Спалахи реєструвались в м.Івано-Франківську (1), Галицькому районі (2), Долинському (2), Калуському (1), Надвірнянському (1), Тисменицькому (1), Богородчанському (1).
  Фахівцями Держпродспоживслужби області з метою локалізації та ліквідації групових осередків гострих кишкових інфекцій взято участь у проведенні необхідного комплексу протиепідемічних, профілактичних та дезінфекційних заходів.
В основному спалахи виникали в закладах громадського харчування, як самостійних так і в складі оздоровчих закладів та закладах відпочинку – як результат тривалого мораторію на планові перевірки цих об’єктів.
На всіх об‘єктах нагляду виявлялись порушення санітарного законодавства, а саме: порушення умов зберігання харчових продуктів та технології приготу-вання страв, недотримання дезінфекційного режиму, незадовільний санітарно-технічний стан обладнання та приміщень харчоблоків, відсутність медичних оглядів. За висновками проведених епідеміологічних розслідувань ймовірною причиною спалахів стало вживання бактеріально-забруднених страв, що було частково підтверджено результатами лабораторних досліджень.
 Така ситуація значною мірою пов’язана з недоліками у санітарно-проти-епідемічному забезпеченні об'єктів водопостачання, харчової промисловості, громад-ського харчування, торгівлі, дитячих навчально-виховних та оздоровчих закладів, зниженням рівня відповідальності суб’єктів господарювання перед споживачами за якість та безпечність продукції, яку вони виготовляють і реалізують, послуг, які надають, системні ігнорування вимог санітарного законодавства, низьким рівнем гігієнічних знань у працівників харчових об’єктів та санітарної культури населення.
  Враховуючи погіршення санепідситуації в області Івано-Франківською державною адміністрацією було видано лист - дорученнявід 28.09.2016р.,вих.№1136/0/2-16/01-136 «Про протиепідемічні заходи». Згідно з отриманими інформаціями в усіх районах та містах області було проведено наради, засідання комісій з ТЕБ і НС, були створені робочі групи, розроблено графіки обстежень закладів громадського харчування та торгівлі з питань запобігання виникнення випадків харчових отруєнь, підготовлені розпорядження тощо. На об’єктах підвищеного епідемічного ризику проводились бесіди та надсилались інформаційні листи-пам’ятки з рекомендаціями про заходи безпеки при проведенні масових заходів.
  Враховуючи ситуацію що склалась в області заступником голови облдержадміністрації затверджено «Тимчасовий регламент взаємодії щодо розслідування випадків групових харчових отруєнь» між ГУ Держпродспоживслужби, ДУ «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України» та Департаментом охорони здоров’я ОДА.
   В 2016 році відмічається ріст захворюваності на сальмонельоз в порівнянні з 2015 роком на 75,71%. Зареєстровано 311 випадків проти 177 за 2015 рік. Інтенсивний показник склав 22,64 на 100 тис. нас. проти 12,94. Ріст захворюваності в основному спостерігається за рахунок групових осередків в яких постраждало 167 осіб, в тому числі 12 дітей у віці до 15 років.
   Частіше хворіли міські жителі – 189 осіб (60,8%), сільські жителі – 122 (39,2%) відповідно.
Питома вага дітей вікової групи 0-17 років становить 20,9%, в основному за рахунок вікових груп 1-4 роки -36,9% та 5-9 років – 21,5%.
   Вищою за середньообласний рівень зареєстрована захворюваність в м. Івано-Франківську (24,7), Верховинському (35,17), Галицькому (34,48), Долинському (112,12), Надвірнянському (47,62), районах.
В етіологічній розшифровці близько 96,1% випадків обумовлено сальмонелами серогрупи D (S.enteritidis), 2,9% сальмонелами серогрупи В (S.typhimurium) та 1,0% - рідкісними групами (нетиповані).
   В області відмічається виражена літньо-осіння сезонність (75,6%) характерна для даного захворювання та циклічність – кожні 3-4 роки. Протягом року зареєстровано 5 групових осередків сальмонельозу в Тисменицькому, Богородчанському, Долинському, Калуському районах та м. Івано-Франківську. Всього постраждало 167 осіб, в тому числі 12 дітей до 15 років. Етіологічним чинником послужила Salmonella.enteritidis, у двох групових осередках встановлені фактори передачі (харчові продукти).
   Рівень захворюваності на шигельоз зріс в 2,7 рази (зареєстровано 59 випадків проти 22). Інтенсивний показник по області склав 4,29 проти 1,61 на 100 тис.нас..
Випадки реєструвались серед міських жителів – 55,9%, сільських жителів – 44,1%.
Питома вага дітей вікової групи 0-17 років становить 62,7%. Частіше хворіли діти у віці 10-14 років – 54,1%, 1-4 роки – 21,6%, 5-9 років -18,9%, менше 15-17р. – 5,4%.
   Вищою за середньообласний рівень захворюваність на шигельоз зареєстрована в Верховинському (інтенсивний показник 21,10 на 100 тис. нас.), Галицькому (27,92), Городенківському (26,81), Коломийському(5,29) районах. Діагноз бактеріологічно підтверджений у всіх хворих. В етіологічній розшифровці 81,3% обумовлено шигелами Зоне, решта 18,7% - шигелами Флекснера.
  В області відмічається різко виражена літньо-осіння сезонність (93,2%) характерна для даного захворювання та циклічність – кожні 4-5 років.
Рівень захворюваності на гастроентероколіти різної етіології зріс на 10,2% (зареєстровано 3305 проти 2998). Інтенсивний показник по області склав 240,77проти 219,17 на 100 тис.населення. Питома вага дітей 0-17 років склала 59,9%.
  Вищою за середньообласний рівень захворюваність на гастроентероколіти зареєстрована в Долинському (808,11), Городенківському (296,84), мм.Івано-Франківську (276,75), Болехів (326,54), Богородчанському (293,08) районах області.
Питома вага лабораторно розшифрованих ентероколітів складає 41,0%, проти 40,7% в 2015 році. В етіологічній розшифровці ГЕКів встановленої етіології 88,9% викликані бактеріями, в т.ч. 21,0% викликані цитробактером, 20,7% - ентеробактером, 11,7% - клебсіелою, 12,0% - протеєм, 9,5% - ЕПКП, 8,7% - патогенними стафілококами, 4,7% - псевдомонадами, 0,6% - іншою умовно-патогенною мікрофлорою (серація, гафніями, едварсіелами, ієрсінії) та 11,1% вірусної етіології (ротавіруси).
  Має тенденцію до росту в сумі ГЕКів ротавірусний ентерит на 7,14%, за рахунок більшої кількості обстежених. Інтенсивний показник склав 10,92 проти 10,23 на 100 тис.нас. у 2015 році.
  На ротавіруси методом ІФА проведено 72 дослідження, діагноз підтверджено у 26 випадках (36,1%). Біоматеріал на ротавіруси надходив із Долинського, Калуського, Надвірнянського, Городенківського районів та м. Івано-Франківська.
Зріс рівень захворюваності на вірусний гепатит А на 24 вип., зареєстровано 76 випадків проти 52 в 2015 році, інтенсивний показник склав 5,53 проти 3,80 на 100 тисяч населення.
   Вище середньообласного показника захворюваність реєструвалась у Тлумацькому (10,30), Коломийькому (8,24) районах та м.Івано-Франківську (8,24). Питома вага дітей до 17 років становить 34,2%, інтенсивний показник складає 9,42 проти 4,33 на 100 тисяч дитячого населення – ріст на 14вип. 38,5% дитячої захворюваності припадає на вікову групу 10-14 років, 34,6% - 15-17 років, 3,9% - 5-9 років.
  Багаторічний аналіз захворюваності на ВГА свідчить про щорічне зниження рівнів захворюваності: інтенсивний показник в 1994 р. склав 67,98 на 100 тис.нас. в 2013 році становив 3,71 на 100 тис.нас., в 2014 р. – 2,12, з підйомом захворюваності в 2015-2016 роках.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук