Головне меню

Подати звернення

Про шкідливість слимаків та медведки (капустянки)

   Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в 24.05.23 2Івано-Франківській області інформують: теплі зими, що сприяли успішній перезимівлі, та погодні умови, які спостерігаються в даний період, сприяли збільшенню чисельності та масовому розповсюдженню слимаків і медведки (капустянки).

  Поєднує цих шкідників те, що вони пошкоджують овочеві (капусту, помідори, салат, кабачки, баклажани), кормові культури та полуницю. Вони виїдають висіяне насіння, підгризають коріння, у коренеплодах овочевих культур і бульбах картоплі – виїдають великі порожнини.
  Найкращий час для боротьби з цими шкідниками – період яйцекладки, який триває від травня до липня. Заходи боротьби мають бути направлені на створення несприятливих умов для їх розвитку. Згубними для слимаків та медведки є прополювання та глибоке розпушування ґрунту протягом вегетаційного періоду.
  Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими методами боротьби:
  - створіть перешкоди або доріжки, які заважатимуть шкідникам перебиратися з місця на місце. Для цього можна використовувати тирсу, кору дерева, голки хвої, пісок, щебінь, гравій тощо. Головне, щоб створена перешкода залишалася сухою;
  - шкідникам не подобаються різкі пряні аромати (часник, коріандр, розмарин, чорнобривці, хризантеми), тому рослини з таким запахом можна використовувати в якості бар’єру, що відлякує (для теплиць, погребів, компостних куп). Ними ущільнюють овочеві культури або сіють по периметру грядок.
  Що стосується хімічного методу боротьби, то при виявленні пошкоджень рослин слимаками та медведкою, необхідно провести обробку препаратами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
  Захисні обробки сільськогосподарських культур при підвищених температурах, вище 25ºС, найефективніше проводити у ранішні і вечірні години, при суворому дотриманні техніки безпеки.
  Увага! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук