Роз’яснювальна робота щодо запровадження системи HACCP – пріоритетне завдання Держпродспоживслужби Прикарпаття
На Прикарпатті проводиться значна роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання щодо особливостей та строків запровадження процедур заснованих на принципах системи HACCP на виробництві.
За підтримки райдержадміністрацій та виконкомів міських рад відбулися семінари -навчання в усіх районах та містах області, в яких взяло участь більше 400 представників місцевих виробників харчовий продуктів. Під час даних заходів підприємцям роз’яснювали основні положення харчового законодавства та обговорювали з ними питання забезпечення належної виробничої практики, дотримання гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами, забезпечення простежуваності по харчовому ланцюгу, запровадження процедур заснованих на принципах системи HACCP, надавались відповідні консультації.
Представникам харчового бізнесу наголошували не зволікати з запровадженням процедур НАССР, адже часу залишилося мало: з 2019 року дотримання принципів системи HACCP стане обов’язковим для всіх українських виробників харчових продуктів (крім первинного виробництва), а для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) ця норма набирає чинності з 20 вересня 2017 року.
Важливим кроком є інформаційне забезпечення:
- на допомогу операторам ринку харчових продуктів розроблені пам’ятки, рекомендації; направлено листи-нагадування.
- постійно працює сайт Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, де як і оператори ринку харчових продуктів, так і споживачі можуть ознайомитись з вимогами харчового законодавства, новинами; розміщені контактні телефони за якими оператори ринку харчових продуктів можуть безпосередньо звернутись для одержання відповідної інформації до спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та територіальних управлінь в районах та містах.