Як не захворіти на ботулізм
Харчовий ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене потраплянням в організм з їжею ботулінічного токсину та характеризується важким ураженням нервової системи. Ботулінічний токсин – це одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Найчастіше збудника ботулізму можна виявити в консервованому м’ясі, овочах, грибах, солоній і копченій рибі домашнього приготування, Характерно, що спори збудника ботулізму знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
Які симптоми ботулізму?
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі, проте можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Щоб уникнути харчового ботулізму слід:
- дотримуватися всіх правил гігієни при домашньому консервуванні;
- пам’ятати, що будь-які домашні консерви можуть бути небезпечними;
- перед вживанням таких консервів необхідно піддати кип’ятінню вміст банки протягом 15-20 хвилин;
- не вживати в їжу бомбажні консерви (зі здутими кришками);
- категорично виключити придбання на ринку і в місцях несанкціонованої торгівлі консервованих харчових продуктів домашнього виготовлення або невідомого походження (без етикеток), а також солоної, копченої і в'яленої риби, виготовленої приватними особами в домашніх умовах.
Схильність до ботулізму висока і вона не залежить від статі і віку. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, непроварені перед вживанням. Щоб попередити ботулізм та запобігти харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати страви свіжі або добре проварені, термічно оброблені продукти.
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Лікування складається з двох етапів: виведення і нейтралізація дії токсинів шляхом введення ботулінічного антитоксину та усунення патологій, викликаних токсином ботулінічної палички.
Будьте обережні при споживанні домашньої консервації, викиньте недоброякісні продукти, бо лікування обійдеться дорожче!
Довідково.
Щороку в Івано-Франківській області реєструються випадки харчового ботулізму.
В 2023 році в області було зареєстровано 3 випадки ботулізму з 5 потерпілими, в 2024 році – 1 випадок з одним потерпілим.
В травні 2025 року зареєстровано 1 випадок захворювання на харчовий ботулізм. Причиною захворювань стало вживання м’ясної консерви домашнього приготування (тушонки).