Головне меню

Подати звернення

Повідомлення RASFF щодо виявлення Listeria monocytogenes у сирі та сосисках з м’яса птиці, експортованих з Італії

   До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 27.09.22 1надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 20.09.2022р. №2022.4497-fup19 стосовно виявлення Listeria monocytogenes (ST155) в сирі «Asiago Pressato» і сосисках з м’яса птиці «Wurstel», що експортувалися з Італії (виробники: Latteria sociale di bolzano vicentino; Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L., Italy) до України (отримувач: ПП «КЛЄР» просп. Повітрофлотський, 66, м.Київ, 03151).

  Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві та/ або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та /або обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
  Шановні споживачі! У разі виявлення вказаних харчових продуктів, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.
  Довідково: Лістерія моноцитогенес (далі L. monocytogenes) є грампозитивною бактерією. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.
  Monocytogenes є транзиторним мешканцем кишківника людини; від 2 до 10% всього населення є носіями цього мікроорганізму без очевидних наслідків для свого здоров'я. Порівняно з іншими неспороутворюючими, що розмножуються в продуктах харчування патогенними бактеріями (наприклад, сальмонелами, ентерогеморагічною кишковоюпаличкою), L. monocytogenes стійка до різних умов навколишнього середовища, таких як висока кислотність та концентрація солі. L. monocytogenes розмножується в умовах низького вмісту кисню і низьких температур, володіючи здатністю виживати протягом тривалого періоду в навколишньому середовищі, у харчових продуктах, на переробних підприємствах та в домашніх холодильниках.
  L. monocytogenes виявляється в харчових продуктах, таких як сирі овочі, сире та пастеризоване питне молоко, сири (особливо м'яких сортів), морозиво, олія, ковбаси із сирого ферментованого м'яса, сирого та обробленого м’яса птиці, сирі або перероблені м'ясні продукти (всіх видів), а також сира, консервована та копчена риба. Навіть при початковому низькому рівні присутності L. monocytogenes у зараженому продукті, мікроорганізм може розмножитися під час зберігання в харчових продуктах, які підтримують його зростання,і навіть при низьких температурах.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук