Головне меню

Подати звернення

Що робити при аварії на ядерній електростанції?

   Запорізька атомна електростанція залишається найбільшою в Україні та Європі. 02.09.22 1В «Енергоатомі» повідомляють, що радіаційний фон на ній становить 11-12 мкР/год, що відповідає природним нормам. Але, у зв’язку з регулярними обстрілами окупантами території атомної електростанції, нагадуємо про йодну профілактику в разі радіаційної аварії.

  У відповідності до інформації Міністерства охорони здоров’я, у разі аварії на ядерних установках, значна частина викидів містить радіоактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.
  Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовують калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду. Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення профілактики. Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади.
  Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за шість і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через шість годин опісля. У МОЗ не рекомендують прийом препарату через 24 годин.
  Кожен регіон отримав необхідну кількість препарату із розрахунку чисельності населення. У разі аварії будуть оперативно визначені пункти його видачі, найближчі до місця проживання людей. Якщо аварія вже сталася, категорично не рекомендовано залишати місце укриття до офіційних повідомлень місцевої влади. Так можна наразитися на ще більшу небезпеку. У будь-якому випадку варто чекати сповіщень від місцевої влади, підкреслили в МОЗ.
  У міністерстві наголошують, що дітям до одного місяця у разі аварії слід прийняти 16 мг йодиду калію, від одного місяця до трьох років – 32 мг, від трьох до 12 років – 62,5 мг. Підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми, мають прийняти 125 мг.
  Людям старшим за 40 років калій йод не призначають.
  Внаслідок прийому йодиду калію відбувається тимчасова блокада функції щитоподібної залози. Одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров’я дітей та дорослих. Але якщо приймати такі препарати протягом тривалого часу і в неправильному дозуванні, підвищується ризик зниження функції щитоподібної залози. Отже, приймати йодовмісні препарати для профілактики не варто.
  У МОЗ також наголошують, що використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним та лише завдаватиме шкоди.
  Треба пам’ятати про інші заходи захисту у разі радіаційної аварії. Варто перейти в укриття, щільно закрити вікна й двері (не здійснювати провітрювання), упакувати харчові продукти або помістити їх в закриті ємності, накопичити запас питної води.

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук