Головне меню

Подати звернення

Рекомендації для волонтерських пунктів щодо правил приготування їжі

   Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує 04.04.22 2про правила приготування їжі у волонтерських пунктах.
   Готувати їжу – це велика відповідальність. Помилка може спричинити харчове отруєння у людини, яка споживає готову їжу. Чим більше людей харчується – тим ризики вищі.

 Є прості і перевірені правила, які слід виконувати.
 - Виходити на роботу лише здоровим. Якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу КАТЕГОРИЧНО заборонено.
 - Слід одягнути спеціальний одяг (халат, шапочку). В цьому одязі не можна прибирати приміщення і ходити в туалет. Його слід знімати і після миття рук одягати знову.
 - Слід ЧАСТО мити руки з милом, бажано антибактеріальним.
 - Холодильник, де зберігаються продукти, не повинен бути заповненим більше ніж на ¾.
 Перед приготуванням страв слід уважно перевірити терміни придатності харчових продуктів, які будуть використовуватися для приготування їжі. При виявлені ознак недоброякісності харчових продуктів (плісняви, ураженості шкідниками, зміни кольору чи запаху) в жодному разі не використовувати їх для приготування страв.
 - Сиру і готову продукцію слід розробляти на окремих столах, якщо є можливість і на окремих дошках. Дошки і ножі можуть бути або підписані: СО (сирі овочі), ВО (варені овочі), СМ (сире м’ясо), ВМ (варене м’ясо), СР (сира риба), ВР (варена риба), Х (хліб), МП (молочні продукти) або різнокольоровими. При цьому повинна бути розміщена в доступному місці інформація, якій колір для чого призначений.
 - М’ясорубки мають бути дві: окремо для сирого і для вареного м'яса.
 - Яйця перед приготуванням страв обов'язково миють у 4-х ємностях. 1 – у воді. 2- у 2% розчині соди, 3 – у дезрозчині, 4 - під проточною водою. 3 крок особливо важливий при харчуванні дітей.
 - Прибирати приміщення, в якому здійснюється процес приготування їжі, слід не менше 2 разів на добу.
 - Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують їжу і для туалетів.
 - Приміщення для миття столового і кухонного посуду, повинно бути обладнане мийними ваннами та, бажано, посудомийною машиною.
 - Посудомийні машини миють предмети при високій температурі, а отже - це один з надійних методів обробки посуду. При митті ручним методом дотримуйтеся наступних правил:
 ПОРЯДОК миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столового приладдя, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання
 1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столового приладдя, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах гарячою проточною водою.
 2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари залишки їжі вилучаються у контейнери для харчових відходів.
 3. Столовий посуд миється в три етапи:
 1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;
 2) в другій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину від кількості миючих засобів у першій ванні;
 3) в третій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шлангу з душовою насадкою.
 Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в закритих шафах.
 4. Кухонний посуд, чашки (стакани), столове приладдя, зворотна тара і кухонний інвентар миються окремо, в два етапи:
 1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;
 2) в другій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням гнучкого шлангу з душовою насадкою.
 Чисте столове приладдя ошпарюються окропом і просушуються, зберігаються на поличках чи в шухлядах.
 У випадку, якщо в пункті приготування їжі відсутні умови для миття столового посуду- слід використовувати одноразовий посуд.
 Бережіть себе та своїх близьких та залишайтеся здоровими!

Гаряча лінія

Календар

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук